در ادامه اعتراضهای صنفی داروسازان و داروخانهداران به وضعیت نامناسب دارو در ایران، روز پنجشنبه ۱۸ آبان، بیش از ۴۰۰ پزشک داروساز استان خراسان رضوی مقابل ساختمان استانداری در مشهد تجمع اعتراضی برگزار کردند.
تصاویری که از این تجمع در شبکههای اجتماعی منتشر شد، نشان میدهد تجمعکنندگان در اعتراض به اجرای طرح دارویار، کمبودهای دارویی در ایران، فروش آنلاین دارو و بدهی سازمانهای بیمه به داروخانهداران پلاکاردهایی در دست دارند.
داروخانهداران میگویند کمبود دارویی در ایران در طول چهار دهه اخیر بیسابقه بوده و به بالاترین میزان رسیده است. آنها همچنین به اجرای طرح دارویار که بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت، آن را «معجزه» نامیده بود، اعتراض دارند و میگویند این طرح داروخانهها را به مرز «فروپاشی» کشانده است.
وزیر بهداشت تیرماه ۱۴۰۱ پس از حذف ارز ترجیحی دارو و اجرای طرح دارویار ادعا کرد که طبق این طرح، هزینههای درمان از جیب مردم تغییر نمیکند بلکه سازمانهای بیمه آن را مستقیم به جیب آنها بازمیگردانند.
بهرغم وعده وزیر بهداشت، قیمت انواع دارو در مدتی اندک، چندبرابر شد و حتی برخی داروهای معمولی هم نایاب شدند. حالا نیز داروخانهداران میگویند که سازمانهای بیمه با امتناع از پرداخت بدهیهایشان موجب شدهاند که ۷۰ درصد داروخانهها ورشکست شوند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
کمبود اقلام ضروری مانند شیرخشک که طی هفتههای اخیر بسیار خبرساز شد، از دیگر مواردی است که داروخانهداران به آن معترضاند. آنها به پلتفرمهای فروش آنلاین دارو هم اعتراض دارند و میگویند کارمزدی که بر اساس تعداد تراکنشها از داروخانهها کسر میشود، «غیرقانونی» است؛ زیرا همه تراکنشهای داروخانهها از محل فروش دارو نیست و آنها مبادلات مالی دیگری هم دارند.
در روزهای قبل داروسازان و داروخانهداران دیگر استانها نیز در اعتراض به وضعیتشان تجمع کردند. کیان یعقوبی، دبیر انجمن داروسازان گیلان، در تجمع اعتراضی داروسازان و داروخانهداران این استان، گفت که با اجرای طرح دارویار قرار بود به داروسازان استان کمک شود اما اکنون چهار ماه است که سهم آنان پرداخت نشده و این مسئله کمبود بودجه و مشکلات مالی برای داروسازان ایجاد کرده است.
محمود فاضل، رئیس شورای عالی نظام پزشکی ایران، نیز این موضوع را تایید کرد و گفت که طرح دارویار مردم و داروخانهها را روبروی هم قرار داده است. او همچنین افزود: «سازمانهای بیمه از اجرای طرح دارویار پا پس کشیدهاند و در نتیجه با انبوهی از مطالبات پرداختنشده مواجهایم که به معضل تبدیل شدهاند.»
روز دوشنبه نیز هادی احمدی، مدیر روابط عمومی انجمن داروسازان، خبر داد که سازمان برنامهوبودجه از تخصیص مابهالتفاوت ارز دارو به داروخانهها امتناع میکند و بهرغم اینکه قرار بود یارانه دارو اوایل مهر به داروخانهها پرداخت شود، تا اواسط آبان هیچ پولی به حساب آنان واریز نشده است.
او همچنین گفت که پس از اجرای طرح دارویار، مطالبات داروخانهها از شرکتهای بیمه پنج برابر شده و تعداد چکهای برگشتی داروخانهها بهشدت افزایش پیدا کرده است.
شهرام کلانتری خاندانی، رئیس انجمن داروسازان ایران، هم بهتازگی در یک نشست خبری از متفاوت بودن معنای کمبود دارویی از نظر مردم و مقامهای وزارت بهداشت پرده برداشت و گفت که در حال حاضر کمبودهای دارویی بسیار بیشتر از اعداد اعلامی سازمان غذا و دارو است.
رئیس انجمن داروسازان روز ۱۳ آبان در نامهای خطاب به ابراهیم رئیسی، هشدار داد چنانچه سازمان برنامهوبودجه و سازمان هدفمندی یارانهها ظرف چند روز آینده مطالبات داروخانهداران را پرداخت نکنند، داروخانهها برای خرید دارو سرمایهای نخواهند داشت و برای جلوگیری از بحرانیتر شدن وضعیت ناچار خواهند بود همکاری با طرح دارویار را موقتا متوقف کنند و چنین وضعیتی ناگزیر موجب افزایش پرداخت از جیب بیمار خواهد شد.
ابراهیم رئیسی در کارزارهای انتخاباتیاش وعده داد که هزینههای درمان از جیب مردم را به نصف کاهش دهد اما در مدت بیش از دو سال گذشته، بسیاری از داروها نایاب شدند و بهای بسیاری دیگر چندین برابر افزایش یافتند.